Ringsegården
Konst & Café
Vivelvägen 2
311 92 Falkenberg
Tel. 0346-50160
info@ringsegarden.se


Webbproducent
Amente

Tidigare utställningar

 

Richard Brixel 6 april - 9 april 2007  
 

Richard Brixel är född 1943 i Stockholm och bor på Brixelgården invid Hjälmarens strand. Han ser hela världen som sitt arbetsfält och hans expressiva konst finns offentligt i stora format förutom i Sverige i länder som Kanada, Kina, Tyskland och Holland.
Leran är materialet i hans sökande efter "starka känslouttryck, livets omvandling, resor i tid och rum, vare sig de är verkliga eller esoteriska... Slutligen återföds allt i brons." Fick han önska sig något, vore det att hans konst "kunde bli en del av det kitt som håller oss människor samman."

Carl von Linné 1 juli - 5 augusti 2007

Med anledning av Linnés 300 års jubileum visade vi dessutom ca: 18st böcker av Linné och hans lärjungar tex. Pehr Kalm, Petrus Forskål och Fredrik Hasselqvist. Dessa böcker är  från 1700 talet där en av dem är den välkända boken SYSTEMA NATURÆ.

Linné Carl von, före adlandet 1757 Carl (Ca´rolus) Linnæ´us, f.23 maj 1707, d 10 jan. 1778, naturforskare.
Linné fick redan som ung världsrykte och framstår som Sveriges mest berömde naturvetenskapsman, särskilt genom sina insatser inom botaniken, dess systematiska, terminologi och nomenklatur. Hans far, Nils Linnæus, komminister i Råshult, senare kyrkoherde i Stenbrohult, Småland, överförde på sonen sitt intresse för växter. Efter studier i hemmet för informator vistades Linné från 1714 vid Växjö trivialskola och gymnasium, och kom 1727 till universitetet i Lund. Inackorderad i läkaren Kilian Stobæus hem fick han del av dennes lärdom inom medicin och naturvetenskap. Linnés inriktning på medicinen gjorde att han fortsatte sina studier vid Uppsala universitet med dess något bättre möjligheter (1728). Ekonomiskt nödställd räddades Linné av domprosten Olof Celius, som sammanförde honom med medicinprofessorn Olof Rudbeck d.y., i vars hem han blev inackorderad.  
Källa: Nationalencyklopedin

Tom Björklund - 27 augusti - 2 oktober 2005


Tom Björklund är född 1963 och bor numera i Esbo (väster om Helsingfors).
Hans konstnärliga bana började med studier i konsthistoria vid Universitetet i Jyväskylä 1984.
Konstindustri intresserade också och 1987 tog han sin artesanexamen och därefter studerade han vid Svenska Konstskolan i Nykarleby.
Trots livslångt intresse för naturen hade han till en början
inga planer på att bli naturmålare, det blev han först senare,
uppmuntrad av fågelskådarkamrater.

                                      

Björklund har sedan avslutade studier varit konstnär på heltid och har illustrerat flera böcker och gör regelbundet illustrationer till tidningarna Suomen luonto (utgiven av Finlands Naturskyddsförbund) och Linnut (av Birdlife Finland). Som tecknare, målare och planerare har han också medverkat i flera naturhistoriska utställningar, främst vid Naturhistoriska Centralmuseet.

"Mina motiv hittar jag på nära håll: på gården, i parker och i skogar. Skärgården med sina steniga stränder är också en viktig och outsinlig inspirationskälla. I mina bilder vill jag inte enbart avporträttera mina objekt utan också fånga stämningen vid ett visst tillfälle, beskriva djurens naturliga beteende och kanske berätta om en speciell händelse som jag bevittnat. Bland dagens fågelskådare är rariteter eftertraktade, men det är ofta våra alldeles vanliga fåglar som vi känner mest för. Vi iakttar deras sysslor i trädgården eller när vi är på väg till jobbet, vi följer med deras kamp om överlevnad under kalla vinterdagar och noterar flyttfåglarnas ankomst på våren. Därför återvänder också jag till de bekanta platserna med de bekanta fåglarna: ådorna med sina ungar, kärrsnäpporna på väg norrut, rödhaken som dröjer kvar sent på hösten och blåmesen, ständigt i rörelse. Jag försöker återge tärnornas lätta flykt över strandklippor och sparvugglans skarpa blick i granskogens dunkel. Ibland är fågeln och dess förehavanden i fokus, medan jag en annan gång vill se fåglarna som en oskiljaktig del av sin miljö. Själva bildkompositionen, färgernas och formernas rytmik, är av stor betydelse, men speciellt lyckad känner jag mig då betraktaren kan i en målning hitta någon bekant, uppleva att: "Just så här har jag sett det!"  

Gunnar Brusewitz - 2 april - 21augusti 2005
Vi presenterar tex teckningar från G Brusewitz tid som reportagetecknare på Stockholms-Tidningen samt olika teman från bl.a "Gastronomisk kalender", Rolf Edbergs "Årsbarn med Plejaderna", Berit Spongs "Morris och hans rivaler" mm.

Gunnar Brusewitz (1924-2004)
Han studerade vid diverse konstskolor samt vid Konstakademien på 40-talet. Anställd som reportagetecknare i Stockholms-Tidningen 1947-1960. Därefter freelance och medarbetare i en lång rad tidskrifter och publikationer. Även verksam som författare.

Brusewitz gjorde arbetsresor i alla världsdelar utom i Antarktis. Han titulerade sig stundom "antecknare", vilket ju syftar både på hans skrivande och bildkonstnärliga verksamhet. Han har haft utställningar både i Sverige och ute i världen och förekommer i många muséer och samlingar. Åren 1963-1988 utförde han diplomen för Nobelprisen i litteratur. Som konstnär och författare till över femtio böcker har Gunnar Brusewitz tilldelats en hel del priser och utmärkelser. Han blev promoverad till hedersdoktor vid Stockholms Universitet 1982.

Foto: Lennart Nilsson

 

Lars Larsson - 2 juli - 31 juli  2005
Lars Larsson Falkenberg Teknik Olja
Född i Borås 1930
Teckningsskola i Borås
Berghs konst och reklam skola i Stockholm
Falkenbergs konstskola delstudier fyra år
Egen annonsbyrå 15-år Mode och katalogtecknare
Deltagit i samlingsutställningar och separatutställningar.

  

 

Leif & Johan Ahrle - 25 mars - 28 mars 2005
Leif Ahrle är välkänd för den svenska publiken. Dels som konstnär men även som skådespelare vid Stockholms stadsteater, Dramaten och SVT. Sedan 60-talet har dessa båda former av kreativt skapande levt sida vid sida. 1989 valde Leif att helt satsa på konsten och tog tjänstledigt från teatern. Åren av skapande har resulterat i ett stort antal utställningar som fått stor uppskattning både i Sverige och utomlands.

Målningarna görs på glasskivor vilket ger ett unikt djup och ljus i motiven. Kännetecknade är ljuskällan i varje målning, solen, ljuset eller en explosion i en stjärnas födelse.

Handblåst konstglas är en annan uttrycksform som Leif Ahrle använder. De senaste åren är produktionen förlagd till olika studioglashyttor runt om i Sverige. Där skapar Leif glaskonst i klaraste blått, rubinrött, svart och vitt. Kombinerat med bladguld och bladsilver växer unika och vackra föremål fram. Om Leif Ahrles unika konstnärskap kan sägas att det talar till ett djupare plan hos människor, oavsett ålder. En lidelse för djup och ett säreget ljus ger hans konst en expressiv positiv utstrålning.

"Johan Ahrle 1970 gör unika bilder med en tydlig inspiration från Pablo Picassos afrikanska masker, Amedeo Modigliani och Georges Braques tidnings collage. Det är ett intressant vågat spel med modernissmens klassiska innebörder. Inte bara enkel form utan nu också känslofyllt väsen, som i en berättande seriebild. Berättarglädjen är så stor, så betraktaren blir nyfiken. Målade former, frimärken, biljetter till europeiska länder och delar av tidningstexter finns i ett välarbetat sammanhang."
                                                        
Karlskrona Tidning 1998

 



Dag Peterson, Kinnahult
14 augusti - 3 oktober  2004
En magnifik utställning av c:a 100 originalmålningar,  vilka återfinns i nya naturboken "Öar långt bort", där Dag Peterson skildrar djur och natur på de utsatta ögrupperna Svalbard och Falklandsöarna. Peterson ger oss en spännande och lärorik skildring av en sårbar natur som kräver och förtjänar allas vår totala uppmärksamhet.

Dag Peterson är idag en av vårt lands främsta naturkonstnärer. Han är född 1939 i Varberg och visade redan i tidiga år sina tecknartalanger. Han är sedan många år bosatt i Kinnahult i Marks kommun. Peterson har ett enormt intresse och stor kunskap om både natur och djurliv och är även engagerad i olika projekt utomlands. Hans sätt att återge bilder fängslar betraktaren och gör att man upplever en hissnande känsla av verklighet.

"Det är verkligen en värld för sig som Dag Peterson skildrar i denna bok. En hård och sträng värld där få arter kan överleva i polarnätternas kyla och mörker. Men också en svindlande vacker sommarvärld med sitt eviga dygnsljus, glittrande glaciärlandskap och skimrande hav. Det är en förmån att få följa med honom på hans kryssning till livets randområden - och möta deras exotiska djurvärld med sina valar och isbjörnar, valrossar och sälar samt miljontals sjöfåglar kring larmande fågelberg och ensliga fjordlandskap" (Citat av Jens Wahlstedt, f. generalsekreterare i WWF)

Mer information om Dag Peterson
www.wildlifeart.se


Foto: Lars Gustavsson

Mats Bengtsson 28 mars - 12 april  2004
Mats Bengtsson, Falkenberg är 69 år och har tjugoen separatutställningar bakom sig, tre av dem på Svenska Sjömanskyrkan i Skagen. I fjol avstod han från utställningar och ägnade sig helt åt måleri. Därför är det huvudsakligen nya verk, som han nu kommer att visa.

Bakom sig har Mats många år som frisörmästare och yrkesfotograf. Han är en utåtriktad person med så vänlig framtoning, att hans kunder ofta inledde samtal med orden 'Du Mats'. Detta blev snart företagets namn, och hans signatur på tavlorna.

Sedan 25 år tillbaka har han lagt saxen åt sidan och bytt kameran mot pensel och staffli. Han säger om måleriet, att det är ett uttryck för hans vilja att skapa något bestående i stället för förgängliga bilder.

Mats Bengtsson är en sökande konstnär, som fortsätter utvecklas och ständigt förfinar sitt måleri. På Ringsegården Konst & Café presenterar han bland annat en samling fåglar med delvis abstrakta drag, skapade med all den humor, självironi och klurighet, som gör hans konstnärskap så spännande och mångfacetterat.
Vernissage 27 mars. Utställningen pågår t o m annandag påsk den 12 april.

Margaretha Sahlin 2004
Margaretha Sahlin är född 1964.
Yrkesverksam konstnär i Svenljunga Kommun.

Teknik: Olja, akvarell, gouache, skulptur, träsnitt, collage, akryl, pastell
 
   
Fiskestuga, Ugglarp (olja)            Vy vid Boberg (olja)                    
 


 




 

Since the tag heuer replica uk brand, in fact, do not forget women Tag heuer was a big year, who this year is that women will monitor the longines replica waches range. Also Tag heuer, rises above the range of women's watches in the past, consumers shouted Tag heuer ladies sports watch, it has been added to the collection in 2010 Tag heuer has been forced to close. Tag heuer Veloci-T is already added in remarks chronograph series of daring men stronger than the market, but added strap watch white, rose gold plated tag heuer replica watches, he is the most popular female is moving, we do not see any commodity them. Also longines replica waches, the new boat with T more stylish touch - the female version of the collection added touch, durability, view T- touch movement than before.

Copyright © 2002 Ringsegården
Uppdaterad 2008-02-15